środa, 7 marca 2012

ziołowy krem ziemniaczany


Zupa. Po prostu. Szybka, prosta, tania, a dzięki dodatkowi zieleninki zyskuje element niecodzienności. Jest słodkawa, dlatego dobrze podać ją z czymś słonym, np z grzankami, krakersami, lub pokrojonym w kawałeczki suchym kabanosem, jak na zdjęciu.

  • ok pół kilo ziemniaków
  • cebula
  • mała marchew
  • po małym kawałku pietruszki, selera i pora
  • spory pęczek pietruszki i koperku
  • ok 1l bulionu lub wody


Ziemniaki i włoszczyznę pokroić w małe kostki. Posiekaną cebulkę należy zeszklić w garnku na oliwie, następnie wsypać pokrojone warzywa i zalać je gorącym płynem. Gotować tak długo, aż warzywa będę miękkie (czyli im drobniej się pokroi tym szybciej się ugotuje. Jak koś nie lubi kroić to może po prostu dłużej gotować, na to samo wyjdzie). Na koniec wsypać pokrojoną zieleninę i całość zmiksować na gładki krem. Doprawić wedle uznania. Podawać posypane słonym dodatkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz