piątek, 13 kwietnia 2012

marmurek pomarańczowy

                              

W dniu czekolady i w akcji na tę okazję nie może, po prostu nie może zabraknąć tego połączenia. Pomarańcze i czekolada. Dla mnie zawsze wykwintny i wyrafinowany smak, nie wiem czemu, ale kojarzy mi się z czymś na prawdę z wyższej półki:) A zatem prezentuję pyszne, proste i małe ciasto, (bo wychodzi na prawdę małe).



                      

  • 175g cukru pudru
  • 175 masła
  • 3 żółtka
  • 175g mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy


lukier:
  • 175g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy


Ciasto klasyczne ucierane, a więc: ucieramy masło  z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejnym krokiem jest podzielenie masy na 2 części. do jednej dodajemy kakao i mleko, a do drugiej sok i skórkę pomarańczową. Do tortownicy 20cm nakładać na przemian po łyżce masy, lekko zamieszać dla uzyskanie efektu marmurku (marmurka?). piec w 190st c prze ok pół godziny.
Gdy ciasto wystygnie przygotować lukier, chyba nie muszę pisać jak:) i wylać go na ciasto. Lukier można dodatkowo ozdobić czekoladą, co też uczyniłam:)




Uwielbiam pomarańczowe ciasta!!! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz